Vem styr rodret i Grönska Stadsodling?

Team Eivora

5 min läsning

Grönska Stadsodling, officiellt benämnd Grönska Stadsodling 365 AB, är en banbrytare inom området för vertikal odling och erbjuder högteknologiska lösningar för odling av köksväxter och utveckling av odlingsystem. De erbjuder en automatiserad odlingstjänst genom sin produkt "GrowOff" som möjliggör året runt-odling av grönsaker utan bekämpningsmedel. Företaget, med 16 anställda och en värdering på cirka 34 miljoner kronor, betonar hållbarhet och effektivitet genom sin innovativa teknik. Sedan grunden lagts den 19 januari 2015, har de totalt lockat till sig cirka 34 miljoner kronor från investerare.

De mest framträdande aktieinnehavarna i företaget representerar en variation av såväl institutionella investerare som enskilda profilnamn. På förstaplatsen finns GLD Invest AB med en ägarandel som uppgår till 17.5%, motsvarande cirka 5.9 miljoner kronor. Tätt efter återfinns företagets CEO, Robin Barry Lee och styrelseledamoten Petter Anders Olle Olsson, båda med lika stora andelar om 17%, vilket motsvarar ett värde på cirka 5.7 miljoner kronor vardera. Strategiska partners som 82an Invest AB och Peas Industries AB är också viktiga aktörer, med respektive 4.8% och 3.9% av aktierna. Det totala antalet betydande ägare som bidragit till Grönska Stadsodlings utveckling stannar på tio, där den minsta andelsinnehavaren Westdon AB besitter cirka 0.6%.

Tillvägande kapital har slumpvis strömmat in genom nyemissioner utan någon listad prenumerant, såsom den senaste som skedde 22 december 2023 och drog in 3.1 miljoner kronor, vilket bidrog till att öka det totala antalet aktier till nästan 986 000. En tidigare kapitalhöjning ägde rum den 21 februari 2023 och bördade bolaget med ytterligare 5.5 miljoner kronor.

Styrningen av Grönska Stadsodling åligger en väl diversifierad styrelse som leds av Ingrid Elisabet Landgren som agerar Ordförande. Andra centrala figurer inkluderar Robin Lee, VD och Natalie de Brun Skantz, en av huvudägarna, som är styrelsemedlem. Styrelsen kompletteras av ytterligare tre ledamöter, vilka är Sverker Åkerblom, Carolina Sachs och Petter Olsson, som också är en av de ledande aktieägarna i företaget.

Med en bana som spänner över att skörda intresse från tunga investerare till ständigt växande portföljer av produkter och tjänster, står Grönska Stadsodling stadigt med sina rötter djupt i jorden för ett hållbart jordbruk och försörjning av färska, lokalt odlade grönsaker, året om.

Intresserad av fler bolag?

Få tillgång till alla ägarlistor för alla svenska bolag.