Vem äger Ljusgårda?

Team Eivora

5 min läsning

Ljusgårda, ett innovativt bolag inom hållbar livsmedelsproduktion, har etablerat sig som en pionjär inom inomhusodling i Sverige. Bolaget, med det formella namnet Ljusgårda AB (publ), driver en klimatcertifierad anläggning i Tibro där de odlar frukt och grönsaker i kontrollerade inomhusmiljöer året om. Ljusgårdas affärsidé lyfter fram att bidra till att göra Sverige mer självförsörjande och minska beroendet av importerade livsmedel, samtidigt som de sätter en ära i att producera utan bekämpningsmedel och med 100% förnybar energi.

Största ägarna

Ljusgårda har flera namnkunniga ägare på sin ägarlista. Bland de största investerarna finner vi Philian AB som toppar listan med cirka 18 procent av aktierna, vilket motsvarar ett värde på närmare 79 miljoner kronor. Inte långt efter hittar vi Back in Black Capital Limited med en ägarandel på cirka 14 procent och Andreas Wilhelmsson AB (cirka 12 procent) som innehar en betydande mängd aktier.

Det totala kapital som Ljusgårda tagit in från investerare uppgår till cirkus 334 miljoner kronor genom en rad kapitalanskaffningar. Bland annat genomfördes en nyemission den 4 januari 2024 där bolaget lyckades dra in cirka 88 miljoner kronor av de samlade investeringsbidragen.

Styrelsen

Ljusgårdas styrelse omfattar en grupp erfarna individer. Det operativa arbetet leds av vd och ledamot Andreas Wilhelmsson. I styrelsen finner vi även Kenneth Bengtsson, ordförande, Agneta Olsson och Johannes Lien som ledamöter.

Med en företagsvärdering på cirka 437 miljoner kronor och 73 anställda strävar Ljusgårda efter att revolutionera det svenska jordbruket. Från att ha grundats 2017 har företaget inte bara vuxit i anseende utan också blivit ett exemempel för hållbar inomhusodling på svensk mark.

Intresserad av fler bolag?

Få tillgång till alla ägarlistor för alla svenska bolag.